Туристическият бизнес в България непрекъснато се развива. Ако притежавате или управлявате хотел, този бум в индустрията е чудесна възможност да увеличите мащаба на бизнеса си и да продължите да растете. В същото време, конкуренцията в хотелиерската индустрия става все по-сериозна, а нови хотели се появяват непрекъснато.
10 стъпки за онлайн популяризиране на хотел
Поради тази причина е повече от задължително да насочите средства, време и усилия към добре разработена, специално за Вас, маркетингова стратегия в Интернет.
Ето 10 начина да популяризирате хотела си онлайн и да привлечете повече посетители.

1. Трябва Ви уеб сайт!
Живеем в 2018 година и ако сте собственик или мениджър на хотел, просто нямате извинение, ако все още нямате сайт.

Особено важни са: добре описаните условия в стаите, удобствата, цените и услугите, както и качествените снимки и максимално опростената форма за онлайн резервация.

Вашият уеб сайт ще бъде основна отправна точка за маркетинг на Вашия бизнес в Интернет. Това е Вашият вход към други онлайн маркетингови стратегии и тактики, като оптимизация за търсачките, маркетинг чрез съдържание и присъствие в социалните мрежи.

Ако все още нямате сайт за Вашия хотел, в Dies Web можем да изградим първокласен уеб сайт, адаптиран за мобилни устройства и изцяло съобразен с модерните тенденции в уеб дизайна, на достъпна цена.

2. Оптимизация на сайта за търсачките (SEO)
Водещите хотелиери наемат агенции или специалисти по SEO, за да се уверят, че техните хотели ще бъдат на първите позиции в страниците с резултати от търсенето на Google за ключови думи, които са свързани с техните услуги. Ако се чудите защо техните хотели винаги преобладават в резултатите от търсенето, а не Вашия хотел, това вероятно се дължи на техните SEO дейности.

Туристите по света използват Google, за да търсят туристически дестинации и хотели, където могат да отседнат. Ако Вашият хотел не е видим в Google, но Вашите конкуренти са, може да загубите много потенциални гости и резервации. Следователно, необходимо е да намерите SEO специалист, който може да подобри структурата на SEO на уебсайта Ви, да увеличи полезността на съдържанието, да увеличи видимостта Ви в търсещите машини и да докара гостите към Вашия хотел.

3. Реклама в Google
Оптимизацията за търсачките (SEO) може да отнеме доста време, за да доведе до резултати. Понякога миниват минимум между 3 и 6 месеца, в зависимост от нивото на конкуренцията, преди някой да види класирането Ви в търсачките, но има и бърз начин да направите хотела по-видим в Google, а именно чрез AdWords реклама.

Рекламата в Google Ви позволява да създавате спонсорирани реклами на подходящи страници с резултати от търсенето в Google. Тези реклами обикновено се показват над резултатите от органичното търсене. Въпреки, че те са означени като "спонсорирани реклами" или просто "Реклама", те се позиционират натурално в резултатите от Google и привличат голям процент от кликванията на потенциалните клиенти. Такива кампании са изключително ефективни, ако са таргетирани правилно, а възвръщаемостта обикновено надхвърля многократно инвестираните средства.

4. Присъствие в социалните мрежи
Хората прекарват все по-голяма част от времето си в социални мрежи като Facebook, Instagram, Twitter и YouTube. Само Facebook привлича над два милиарда активни потребители на месец. Всички видове съдържание, от статии и снимки до видеоклипове и специални промоции, могат да бъдат популяризирани в социалните медии. Facebook също служи и като търсачка, където хората могат да търсят бизнеса или продуктите, от които се нуждаят. Следователно за един хотел е задължително да създаде и поддържа качествено и с постоянство Facebook страница.
Привличането на последователи в социалните медии може да бъде трудно, но ако постоянно споделяте интересно и полезно съдържание, като статии от сайта си, снимки, видео и друга полезна (или забавна) информация, хората ще бъдат Ваши заинтересовани последователи.

5. Инвестирайте в платени реклами в социалните мрежи
Ако конкуренцията Ви е сериозна или Вашият хотел е нов и не е разработен, а искате да придобиете по-голяма популярност, инвестирането във Facebook реклама е практичен ход. Рекламите във Facebook могат да Ви помогнат да получите повече харесвания на страницата, както и повече ангажираност при публикуване на качествено съдържание (харесвания, коментари, споделяния и генериране на трафик към сайта Ви). Ако смятате, че Вашите публикации във Facebook са интересни, спонсорирайте ги с насоченост към правилно подбрана таргет аудитория, за да достигнете до повече потенциални клиенти..

6. Създайте тематичен блог за пътуване и туризъм
Ако притежавате или управлявате хотел, защо да не създадете блог на тема туризъм? Блог с пътеписи или ревюта на дестинации и забележителности може да бъде вграден в сайта на хотела Ви. Чрез публикуването на полезни и интересни статии в блога за Вашия регион, съдържанието Ви може да се класира по-добре в SERP на Google, а защо не дори да стане viral в социалните мрежи. Следователно, това може да привлече повече гости към Вашия хотел, тъй като туристите, които планират да посетят Вашия регион, вероятно ще попаднат на Вашите публикации в блога.
Ако нямате време за блог, можете да наемете блогър или маркетингов специалист по съдържанието, който да изгради блога и да създава качествени текстове. Може да се свържете с нас, ако имате нужда от такъв.

7. Свържете се с други травъл блогъри
Блоговете са новите медии. Хубавото при професионалните блогъри е, че те пишат по-съдържателни и интересни материали, отколкото обичайните прессъобщения и презентационни статии. Това е и причината, поради която статиите, написани и публикувани от туристическите блогъри, се класират по-високо в търсачките и стават viral в социалните медии.

За да увеличите популярността на хотела и да привлечете повече гости, може да поканите някои от нашумелите травъл блогъри във Вашия хотел или резорт. Можете да платите за техните услуги или просто да поемете пътните и разходите по настаняването. Разбира се, първо направете проучване, преди да поканите някого. Уверете се, че стилът им на писане и поднасяне на информация отговаря на Вашите нужди.

8. Погрижете се за своята онлайн репутация
Следете отзивите за хотела си в Booking, TripAdvisor, Google Review и другите подобни сайтове. Следете коментарите и отзивите на Вашите гости за хотела. Ако има отрицателна обратна връзка или ревю, попитайте за причините и дайте уверение, че проблемите ще бъдат разрешени. Ако има положителни отзиви, благодарете на клиентите. Страницата Ви във Facebook също получава коментари, рейтинги и отзиви от гостите. Поддържайте комуникацията с тях.

9. Добавете хотела си в онлайн каталози
Онлайн каталозите са едни от най-видимите сайтове в Google. Добавянето на Вашия хотел в онлайн каталог може също да увеличи видимостта му в търсачката. Това ще Ви даде възможност да акцентирате върху важни подробности за Вашия хотел, като например неговия адрес, информация за контакт, снимки и местоположение на картата.

10. Предложете на гостите си най-доброто обслужване и изживяване
Не на последно място и най-важното от всичко, правете Вашите гости щастливи. Въпреки, че задоволяването на изискванията на Вашите гости може да не е онлайн практика, доволните клиенти със сигурност ще оставят положителни ревюта онлайн - на Facebook страницата, ревюта и оценки в Booking, TripAdvisor, публикации в блогове и навсякъде в Интернет.


Искате ли да привлечете повече посетители във Вашия хотел или резорт? Ние от Dies Web можем да Ви помогнем! Предлагаме пълен спектър от услуги в дигиталния маркетинг, индивидуални решения за хотели и туристически комплекси. Услугите ни включват разработване на качествен уеб сайт с модерна визия, реклама в Google, SEO и маркетинг в социалните мрежи. Изпратете ни запитване на office@diesweb.eu сега!