В резултат на новата актуализация на алгоритъма на Facebook, една добре таргетирана, платена рекламна стратегия може да сътвори чудеса за Вашия бизнес, отнасяйки Вашия продукт или услуга до още повече хора. Хубавото на Facebook рекламата е, че може и ще се побере във всеки рекламен бюджет, така че няма значение дали сте голяма корпорация или малък семеен бизнес, можете да създадете успешна стратегия, която да работи за Вас.
Рекламна стратегия във Фейсбук
За да бъдете актуални, вече се изисква повече от това, да имате страхотно и оригинално съдържание (въпреки че това все още е много важно). Новият алгоритъм вече започна да дава приоритет на това, което според него предпочитаме - публикации от приятели, семейство и др., за сметка на органичното съдържание от бизнес страниците, както и съдържание от типа clickbait. Това е страхотно, защото ще направи Facebook по-смислен и ще го приближи до първоначалната му идея, но не е толкова добре за бизнеса, който досега е печелил много трафик от собственото си органично съдържание.
Истината е, че не трябва да пренебрегвате Facebook рекламата, но тя не трябва да бъде на водещо място във Вашата цялостна рекламна стратегия.

В тази статия ще разгледаме няколко начина как да се възползваме максимално от бюджета, който сме отделили за Facebook реклама.

Разберете коя е Вашата целева аудитория
В общия случай, не е добра идея, да насочите рекламата си към абсолютно всички и ако го направите, ще откриете, че това ще източи бързо Вашия маркетингов бюджет и то без особен резултат. В зависимост от начина на настройване на кампанията Ви, ще бъдете таксувани или на брой импресии, които получава рекламата Ви, на кликвания на линк или на брой реализации. Така че фокусирайте вниманието и парите си върху правилната таргет група, а това са хората, от които ще получите най-голяма печалба. Преди да създадете и настроите рекламната си кампания във Facebook, направете кратко проучване, кои са хората, които биха се заинтересували и възползвали от Вашия продукт или услуга - в коя възрастова група попадат, пол, образование, местоживеене, семейно положение и т.н.

Измислете оригинално послание
Към днешна дата не е достатъчно само да спонсорирате с куп пари една не добре обмислена реклама. Може да сте дефинирали добре Вашата целева аудитория, но това няма значение, ако посланието, което се опитвате да популяризирате, не стига до нея. Съдържанието Ви трябва да е добре насочено, ясно и разбираемо, ако искате да постигнете правилното въздействие върху точните хора.

Следете ефективността на рекламата си и правете корекции в реално време
Facebook Ads Manager Ви позволява да следите ефективността на рекламата си и да правите корекции по всяко време, ако е необходимо. Може да не успеете да настроите добре кампанията си от първия път, но няма проблем, просто не забравяйте да следите напредъка на рекламата си. Извършването на актуализации дори и след няколко дни е много по-ефективно, отколкото да чакате до края, когато бюджетът Ви вече е изразходван безрезултатно. Разбирането за това, какво харесва Вашата аудиторията, всъщност е плод на много експерименти, базирани на някои факти, които знаете за целевата Ви група, така че развихрете се и вижте какво работи за Вашия бизнес. С помощта на Ads Manager можете също така да настроите A/B тест и да стартирате успоредно две различни рекламни кампании, за да видите коя ще бъде по-добре приета от Вашата аудитория.

Проследявайте правилните показатели за Вашия бизнес
Как измервате възвръщаемостта на инвестициите за рекламата в социалните мрежи? Искате ли повече конвертируем трафик? Ангажираност на публикациите Ви? Харесвания на страницата Ви? Регистрации за бюлетин? Трябва да знаете това предварително, защото по този начин ще определите дали Вашата рекламна стратегия работи или не.

Мислете дългосрочно
Лесно е да спонсорирате реклами и просто да се надявате на най-доброто, но за да създадете устойчива стратегия, трябва да мислите в перспектива. Обмислете я добре и създайте реклами, които отразяват Вашия бранд и които наистина ще Ви помогнат да се свържете с Вашата аудитория. Такива реклами ще бъдат мощен инструмент за привличане на клиенти в дългосрочен план.

Не е трудно да рекламирате във Facebook, просто не забравяйте да направите добро предварително проучване и да подготвите внимателно стратегията си. Ако не постигнете очакваните резултати от първия път, направете корекции и опитайте отново! Facebook може да бъде много полезно средство за популяризиране на Вашия бизнес. А ако нямате време да се занимавате с това или имате нужда от помощ, екипът на Dies Web е винаги насреща!