Оптимизацията за търсачки (Search Engine Optimization) e комплексен процес, който обхваща различни техники и методи за да могат уеб сайтовете да преминат възможно повече изисквания на търсачките и съответно те да ги класират по-напред при определени търсения. 6 мита за SEO

И тъй като към настоящия момент, SEO оптимизацията няма много общо с това, което представляваше допреди няколко години, а в същото време много хора и клиенти продължават да вярват в определени неща от зората на уеб пространството, решихме да опишем някои от най-разпространените грешни схващания за SEO и да ги разбием на пух и прах.

1. Наситеност на ключови думи – един от най-големите митове въобще в SEO сферата. Масово в Интернет пространството се говори за точни проценти, които трябва дадената ключова дума или фраза да запълва на база целия текст. Нещо, което всъщност е една голяма глупост... Google отдавна разпознава този т.нар. keyword stuffing, както отличава и синоними и т.н. Най-важното относно този фактор е: текстът просто да звучи натурално, да е релевантен и полезен. Останалото може просто да се забрави.

2. Н1 тагът – масовото схващане е, че Н1 е от топ важност за Google. Също така много хора твърдят, че е грешно използването на няколко H1 тага на страница или пък липсата на такъв, при наличието на тагове Н2-Н6. Всъщност истината е, че това няма никакво значение за SEO. Н2 или Н6 таговете имат абсолютно същата тежест, както и Н1, стига да е видно, че това е заглавието на съответната страница. Алгоритъмът на Google лесно познава тези неща така или иначе.

3. Релацията nofollow – или митът, че по този начин съответният линк няма SEO тежест. Истината е, че връзките с тази релация също си имат SEO стойност, отчитат се в Search конзолата и ботът на Google си ги проверява и вижда, като всички останали линкове.

4. Атрибутът title към изображения и връзки – много хора твърдят, че този атрибут все още има някаква стойност за Google, но истината е, че нито една търсачка към ден днешен не чете този атрибут и съответно няма абсолютно никакво отношение към SEO.

5. Употребата на meta keywords – разпространено откакто има уеб. Масово слагане (и по много...) на ключови думи в мета тага. Към настоящия момент има по-скоро негативен ефект, защото Google го вижда повече като опит за свръхоптимизация, но в никакъв случай не го взима предвид за каквото и да е класиране по съответните търсения.

6. Деиндексиране на маловажни страници от сайта – премахването на страници от типа „условия за ползване“, „вход“, „регистрация на нов потребител“ и т.н. от индекса на Google има негативен ефект, въпреки схващането, че това не са качествени SEO страници. Тук отново трябва да се има предвид, че колкото по-естествено и „човешки“ изглежда един сайт за Google – толкова по-добре.

Това, разбира се, са съвсем малка част от допусканите грешки и неща, които често забелязваме при изготвянето на SEO одит за нашите клиенти.
Искате ли да разберете какви са основните оптимизационни слабости на Вашия сайт?
Свържете се с нас сега. Ние сме на един клик разстояние!