В много случаи pay-per-click рекламата няма голяма (или никаква) възвръщаемост от самото начало. Но не се отказвайте, преди да сте ѝ дали още един шанс, защото веднъж изградена добре, тя ще доведе до гарантирано страхотни резултати. Следвайте тези прости, но изключително добри и изпробвани съвети, за да подобрите ефективността си в AdWords.
Ефективна Google Adwords реклама
1. Използвайте по-конкретни ключови думи
Използвате внимателно подбрани ключови думи, но резултатите не са добри? Трябва да промените стратегията си веднага! Понякога дори и най-силните ключови думи не се конвертират (поради многобройни причини). Например хората, събиращи информация, търсят едни и същи ключови думи и купувачи, но все още не са готови да купуват.
Нека предположим, че сте фирма, предлагаща хамалски услуги и сте се насочили към следните ключови думи:
- хамали
- фирма за преместване
- хамалски услуги

Това са Вашите основни целеви ключови думи и те "изяждат" по-голямата част от бюджета Ви. Сложете ги на пауза! Вместо това използвайте по-конкретни ключови думи, с които потребителят търси точно услугата, която предлагате, но са с по-тясно дефинирано съдържание. Например:
- преместване в друг град
- преместване в друг апартамент
- офис преместване
- преместване Бургас
- преместване на мебели
- хамалски услуги в Бургас

Според нашия опит тези потребителски търсения е много вероятно да имат доста по-висок процент на реализация. Това ще увеличи поръчките и ще намали разходите Ви.

2. Използвайте по-дълги фрази с повече уточняващи думи
Дългите фрази са друг чудесен начин за оптимизиране ефективността на профила Ви в AdWords. Не ги бъркайте със съвета по-горе. Конкретните ключови думи имат ясно и точно определено съдържание, припокриващо се със заявката за търсене, докато при дългите фрази не е точно така. Например, за фирми за преместване, подходящи фрази са:
- най-добрите фирми за преместване на дома
- евтини хамалски услуги в Бургас
- къде мога да намеря хамали в Бургас
- преместване на мебели цени

Една обща ключова дума може да бъде включена в множество по-дълги фрази, така че има сериозен шанс да получите добри конверсии от такива думи.

3. Създайте локална кампания от типа "близо до мен"
Това е може би най-пренебрегваната стратегия за получаване на повече реализации и подобряване ефективността на Вашия акаунт. Хората се насочват все повече към локално предлагани услуги в свят, доминиран от мобилен Интернет.
Повече от 50% от трафика вече е през мобилен телефон и потребителите са наясно с факта, че Google знае тяхното местоположение. Знаем също така, че ако включим в търсенето конкретен град, резултатите ще ни покажат предимно локални доставчици на услуги.
Но в доста бизнес сфери има и друга уловка... Представете си, че сте козметичен салон и искате да наддавате повече и да таргетирате още по-силно за потребителите, които в момента на търсенето са близо до Вас, а не просто тези, които са в София, но търсят тази услуга за Бургас.

Ето как да го направите - създайте отделна кампания за търсещите "в близост". Да предположим, че се намирате в Поморие. Отворете раздела за настройки на кампанията и след това местоположението. Кликнете върху "Добавяне на местоположение" и след това изберете кампания "в близост". Търсете "Поморие" и го добавете. Така таргетирате хората, които физически се намират в Поморие. Добавете всички подходящи ключови думи.

Ако не намирате района си в интерфейса за насочване по местоположение в AdWords, използвайте локализирането по "Радиус". Не се притеснявайте да използвате и по-общи ключови думи в тази кампания. В този случай това е оправдано.

Ето още няколко съвета, които да имате предвид:
- Персонализирайте локално заглавието на Вашата реклама (например: Козметичен салон в Поморие; Козметични услуги в Поморие)
- Използвайте разширението за местоположение
- Активирайте разширението за телефонен номер

Има и друг начин да насочите потребителите близо до местоположението на Вашия бизнес. Трябва да регистрирате фирмата си в Google My Business (ако все още не сте го направили). Следващата стъпка е да свържете местоположението посочено там с профила Ви в AdWords. Прочетете инструкциите на Google за допълнителни насоки и как да ги свържете.

4. Активирайте опцията "click-to-call" на мобилната версия на сайта
Това е важна и много малко използвана функция от рекламодателите в AdWords. Моля, обърнете внимание, че не говорим за "phone calls extension", дори не говорим за "calls from website". Имаме предвид "phone number click" на мобилната версия на сайта.

Има 3 типа реализации на обажданията, които можете да проследявате чрез AdWords. Ако на уебсайта Ви има телефонен номер и не проследявате правилно действията свързани с него, статистическите данни няма да са пълни и точни (особено когато трябва да подадете репорт до клиента за ефективността на акаунта му в AdWords).

I) Опция "обаждане"
Повечето от рекламодателите използват тази функция, известна като "Call Extensions". Потребителите виждат бутона "call" или телефонния номер до рекламите Ви.

II) Обаждания през сайта (все още не е достъпно за България)
При този тип реализация Google може да показва динамично генериран пренасочващ номер, когато някой посети уебсайта Ви през реклама и директно Ви позвъни. Вашият собствен телефонен номер ще бъде заменен с този пренасочващ номер, така че можете да проследите колко хора са Ви се обадили след като са попаднали на уебсайта Ви, както през мобилен телефон, така и от настолен компютър.

III) Кликване върху телефонен номер
Когато някой посети сайта Ви, след като кликне върху някоя от рекламите Ви в AdWords, това проследяване ще Ви помогне да установите колко потребителя са кликнали върху телефона за контакт. За разлика от горната точка, тази функция проследява само кликове. Можете да измерите действията върху линк, изображение или бутон.

5. Намерете и използвайте печеливша лендинг страница
По-лесно е да се каже, отколкото да се направи, нали? Е, всъщност не е толкова трудно да създадете печеливша лендинг страница за рекламната Ви кампания още от самото начало.
Най-добрата тактика е винаги да тествате лендинг страниците си и в крайна сметка да намерите тези с най-добрите резултати. Но това отнема много време и може да ви струва доста скъпо, особено ако управлявате няколко кампании, така че откъде да започнете?

Започнете да шпионирате своите конкуренти чрез pay-per-click проследяващ инструмент, какъвто е SpyFu например. Той е много полезен при проследяване историята на рекламите на Вашите конкуренти и от колко време те използват текущата лендинг страница.

Въведете домейна на сериозен (и успешен) Ваш конкурент и проследете от колко време използва конкретната лендинг страница, също така проверете рекламното им съдържание, "call to action", показвания URL адрес, съдържанието на лендинг страницата и ако конкурентът използва една и съща лендинг страница от няколко седмици или месеци, тогава вероятно сте си намерили "победител"!

6. Наддаване за сметка на конкуренцията
Това е, може би, най-ефективният и най-евтиният начин да получите повече реализации. Повечето от рекламодателите са наясно с тази техника и наддават за марките на своите конкуренти, но знаете ли какво? Те участват в наддаването за своите онлайн конкуренти, а не включват офлайн конкурентите в сметката.

Всеки бизнес има офлайн конкуренти, които плащат колосални суми за телевизионна, печатна или радио реклама, а някои от тях дори нямат сайтове! Това е огромна възможност да привлечете техните клиенти на собствения си сайт.

Да предположим, че Ви е необходима кола под наем и точно в този момент гледате убедителна телевизионна реклама за някоя рент-а-кар компания, но не помните телефонния номер, който са показали в рекламата, а единственото, което сте запомнили е името на фирмата. Какво ще направите? Ще ги потърсите онлайн.

Правим стотици лийдове на месец за един от нашите клиенти, като използваме тази техника и тези лийдове идват от търсенето за един техен конкурент, който рекламира много по телевизията, но няма добър и оптимизиран сайт и не рекламира онлайн. Просто наддаваме за неговия бранд и не можете да си представите колко добро е съотношението цена/реализация, а именно: по-малко от 20% от средната цена за конверсия в този акаунт.

*****

Искате да извлечете повече от настоящата Ви Adwords реклама или сте решили, че е крайно време да промотирате бизнеса си ефективно онлайн? Свържете се с нас сега и нека заедно окупираме първите позиции в Google за Вас.