Както знаем, през последните години става все по-важно за собствениците на малки фирми да подобрят местното си класиране (по град или област), тъй като локалните резултати имат водеща роля в търсачките.

Проучванията сочат, че през 2016 година, 61% от локалните търсения са се превърнали в реални продажби. Затова и най-големите търсачки, променяйки непрекъснато алгоритъма си, за да отговорят на нуждите на потребителите, показват на първите позиции персонализирани и локални резултати от търсенето. Ето защо, ако търсите постоянен поток от нови клиенти, трябва сериозно да подобрите оптимизацията на сайта си, за да останете конкурентноспособни на местния си пазар.
Локално SEO в Google
1. Намерете подходящите по-дълги фрази за оптимизиране
В зависимост от броя на местните конкуренти, които има Вашият бизнес, може да бъде доста трудно да се класирате на първите места в Google за ключовите думи, които Ви изглеждат най-важни. Поради тази причина е добра идея да се фокусирате върху намирането на фрази "с дълга опашка", при които ефектът ще е по-бърз, а шансът за предно класиране по-голям, поради по-конкретните термини. Тъй като Google все по-добре разбира намерението на потребителите, използването на подобни фрази ще Ви осигури достатъчно добър и релевантен трафик.

2. Оптимизирайте съдържанието на сайта си
Повечето стратегии за SEO от близкото минало проповядваха "натъпкване" на съдържанието с ключови думи. Е, това вече не само, че не е добра практика, но дори и се санкционира от Google чрез понижаване на ранга на сайта Ви. Към днешна дата от съществено значение е сайтовете да разполагат с висококачествено съдържание, което наистина да е от полза за потребителите, отколкото то да е изградено с цел оптимизация или някакъв вид заблуда на търсещите машини. Там, където е удачно, за постигане на оптимални резултати, винаги е добра идея да споменете и Вашия град в съдържанието, за да бъде то адекватно и релевантно на локалните търсения.

3. Сайтът Ви ТРЯБВА да е адаптиран за мобилни устройства
Милиони мобилни устройства и смартфони се активират ежедневно по света. В глобален мащаб мобилните търсения вече изпревариха тези от настолни компютри. Наличието на адаптивен дизайн или мобилна версия е изключително важно за всеки бизнес в днешно време, а още по-важно е за местните фирми, чиито клиенти са в движение при търсене на дадена услуга или стока. Трябва да имате мобилна версия на сайта си или responsive дизайн, защото това ще гарантира удобство за потребителите, ще ги задържи по-дълго, а в същото време ще повиши и класирането Ви в Google.

4. Присъствието в социалните мрежи е важно
Социалните сигнали от Facebook, Twitter, Instagram, YouTube и LinkedIn са важен фактор за Google в микса, на чиято база се класират сайтовете. Уверете се, че сте посочили ясно и точно името на фирмата си, местоположението и URL адреса на сайта във всичките си страници в социалните мрежи, за да върнете местните клиенти обратно към сайта си. Разбира се, ефективното присъствие в социалните мрежи дава много повече от добри SEO сигнали, но това е една добра причина за инвестиция в тази насока, дори от бизнеси, които смятат, че техният бранш не е подходящ за промотиране във Facebook например.

5. Помолете за отзиви Вашите клиенти или приятели
Отзивите са важни за локалното SEO, защото те влияят на класирането Ви в резултатите от търсенето в Google, рефлектират върху кои резултати от търсенето се кликва, както и върху това, дали определен тип клиенти ще изберат точно Вашия бизнес. Можете да помолите клиенти, партньори или приятели да напишат ревю на страницата Ви в Google или Facebook. Бързо, лесно и не изисква финансови средства, а ефектът е гарантиран и си заслужава в дългосрочен план.

6. Добавете бизнеса си в местни онлайн каталози
Въпреки, че ефектът от традиционния линк билдинг като цяло е обект на доста противоречиви мнения, що се касае до локалното търсене, присъствието в по-голям брой местни онлайн каталози е от първостепенно значение. Получаването на бранд споменавания и линкове от качествени локални директории, сайтове за ревюта и други релевантни сайтове е изключително важно за подобряване на ранга Ви в Google търсенето, особено след Hummingbird ъпдейта.

7. Направете безплатна SEO консултация за Вашия бизнес
Ние можем да направим безплатна SEO оценка на Вашия сайт, като хвърлим светлина върху проблемите и Ви предложим най-добрата цялостна стратегия за подобряване позиционирането на Вашия бизнес в Google.