Някои проблеми понякога отминават, ако ги пренебрегвате достатъчно дълго... Пандемията COVID-19 обаче е ОГРОМЕН проблем за компаниите навсякъде по света и няма как да бъде игнориран, защото коренно променя начина, по който бизнесът ще се развива въобще в слеващите години.

Въпреки това е видно, че много собственици и мениджъри не успяват да се впишат в новата ситуация или просто отказват да го направят, а може би просто искат да запазят усещането за нормалност сред толкова много хаос... Каквато и да е причината, тази неспособност за адаптиране ще доведе само до повече проблеми и дори може да застраши оцеляването на бизнеса им. От друга страна, някои организации, вече набират скорост със своето онлайн присъствие при новите обстоятелства и не само се адаптират към ерата COVID-19, но и заздравяват така необходимата им устойчивост при бъдещата рецесия.
Дигитален маркетинг по време на COVID-19
ВЛИЯНИЕТО НА COVID-19 ВЪРХУ БИЗНЕСА
Въпреки че няма напълно незасегнат бизнес от пандемията, тези, които най-много страдат, са по-малките и стартиращи компании, които не разполагат с капитала и резервите, за да останат над водата. Особено много страдат в сферата на туризма, транспорта, както и тези които разчитат до голяма степен на личния контакт, като козметичните и фризьорски салони, магазини за дрехи и бижута, спортни клубове и т.н.

Свикнали с приходи, идващи основно от препоръки или от добрата репутация на услугите и продуктите им, някои компании преживяха толкова големи загуби, че инстинктивната им реакция беше да намалят маркетинговите си разходи, вместо да инвестират в нови и по-ефективни опции. Това решение вероятно ще се окаже пагубно за много от тези бизнеси в дългосрочен план.

Всеки един бизнес, от малките квартални магазинчета до големите мултинационални компании, може да се възползва от силата на дигиталния маркетинг. Клиентите продължават да се нуждаят от това, което фирмите предлагат, но в тази извънредна ситуация - те трябва възможно най-бързо да променят начина, по който достигат до своята аудитория.

Дори ако един по-малък бизнес няма страница във Facebook (а приблизително един от четирима собственици на малка фирма няма такава), все още не е твърде късно да се присъедините към компаниите, които процъфтяват онлайн.

КАК ДА ВКЛЮЧИМ БИЗНЕСА СИ В ОНЛАЙН РЕЖИМ?
Преди пандемията всички местни хора знаеха кой продава най-добрите торти или ръчно изработени бижута в града им. Сега, след като повечето от тези бизнеси бяха принудително затворени, клиентите не знаят кои от тях все още работят и къде е разумно да похарчат парите си.

Време е тези засегнати бизнеси да направят прехода към дигиталното настояще и да възродят пренебрегвани онлайн активи като техния уебсайт или профилите си в социалните мрежи, за да могат да поддържат скорост със задаващата се нова конкуренция.

Говорете с клиентите си
Първата стъпка е да започнете диалог между Вашия бизнес и клиентите и да го продължите устойчиво занапред. За компании, които никога не са поддържали база данни с имейл адреси или не са се ангажирали редовно със своите последователи в социалните мрежи, е време да създадат връзки, които са от решаващо значение за бъдещето на бизнеса им.

1. Изпратете имейл относно извънредната ситуация. Всеки бизнес, чиито доставки на продукти или услуги са засегнати от COVID-19, трябва да се свърже с клиентите по електронната поща и да обясни как са се променили операциите към момента.

2. Споменете настъпилите промени покрай COVID-19 в бюлетин. Компании, разпращащи редовно бюлетини могат да информират абонатите за всички промени, свързани с коронавируса.

3. Направете специална публикация в социалните мрежи. Публична публикация във Facebook или Instagram информира клиентите, които не са в базата данни от имейли или не са абонирани за бюлетин.

ИНВЕСТИРАЙТЕ В УЕБСАЙТА НА КОМПАНИЯТА
Сега е подходящото време да инвестирате в дългосрочни канали, особено ако маркетинговият Ви бюджет може да бъде изместен в тази посока. В момента светът е шумен и несигурен, така че стратегията Ви трябва да бъде насочена към изграждане на входящи активи, като фирмения блог, и маркетингови материали за стимулиране на продажбите.

Например:

1. Обявете още на началната страница, че бизнесът все още е отворен за клиентите си. Включете връзка към често задаваните въпроси, където клиентите могат да получат повече информация за часовете на обслужване и начините на доставка.

2. Актуализирайте страници с продукти или услуги с нови снимки и описания. Временни специални оферти или отстъпки могат да бъдат промотирани за насърчаване на продажбите.

ИНВЕСТИРАЙТЕ В SEO И GOOGLE РЕКЛАМА
Коронавирусът промени начина, по който потребителите пазаруват. Приблизително 47% от анкетираните отговориха, че избягват физическите магазини. От друга страна, SEO преживява ренесанс, като някои марки отчитат значително увеличение на видимостта си при органично търсене от февруари до април 2020 г.

Изводът е ясен: време е да инвестирате в, а не да намалявате бюджета за SEO или реклама в Google. Това не само е една от най-рентабилните стратегии за дигитален маркетинг, но и дава доказани резултати.

Препоръчителните стъпки за изграждане на SEO-стратегия с високо въздействие по време на COVID-19 включват:

1. Публикуване на съдържание, предназначено да изгради доверие. Самоизолацията, социалното дистанциране и други мерки покрай COVID-19 направиха потребителите по-недоверчиви. Според доклад на Forrester, те не се доверяват на компаниите, чиито призиви се базират само на обещания. Посланията трябва да бъдат изработени така, че да обучават, информират и успокояват, вместо да изискват откровено и единствено покупка.

2. Проактивно управление на уеб присъствието. Надеждността на един бизнес носи голяма тежест за Google, което е една от причините, поради които е от ключово значение компаниите внимателно да управляват своите онлайн канали. Актуализирането на продуктите или услугите, поддържането на актуален профил в Google My Business и наблюдението на източниците на трафик са от изключително значение.

ИЗГРАЖДАНЕ НА УСТОЙЧИВО ПРИСЪСТВИЕ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ
За бизнес акаунтите в социалните медии сега е моментът да увеличат съдържанието и интеракциите с потребителите си. Все повече и повече хора са онлайн, за да получават най-актуалните новини, да търсят информация и да се забавляват.

Според един доклад на Facebook, в Италия има 70% увеличение на времето, прекарано в социалната мрежа. Проучване от март 2020 г. на Интернет потребители в САЩ пък установи, че 43,1% от анкетираните ще използват Instagram повече, когато са изолирани в домовете си, докато 63,7% и 62,3% са заявили, че използването на YouTube и Facebook ще се увеличи.

Сега е най-подходящото време за разрастване на бизнес профилите чрез пускане на полезно съдържание, което не е насочено към твърда продажба. Целта е да се изгради онлайн аудитория от твърди последователи и начините за това включват:

1. Споделяне на полезни съвети, като например как да бъдете най-продуктивни, докато работите от дома си или начини да спестите пари от сметки за хранителни стоки.

2. Публикуване на хумористично съдържание, като забавни видеоклипове и мемове.

3. Изграждане на стратегическо партньорство с инфлуенсъри. Проучванията показват, че 63% от потребителите се доверяват на инфлуенсърите повече отколкото на марките, а цените на услугите им покрай COVID-19 паднаха, тъй като много индустрии орязаха точно тези пера от маркетинг бюджетите си.

СЪЗДАВАНЕ НА РЕКЛАМНИ КАМПАНИИ ОНЛАЙН
PPC е рекламен модел, който позволява на бизнеса да вмъква реклами в резултатите от търсачките за избраните от тях ключови думи, на които те трябва да наддават, за да спечелят позиции. Най-често срещаните опции са Google Ads и социалните медии.

Много рекламодатели днес се възползват от интелигентните стратегии за офериране на Google, които използват машинно обучение, за да оптимизират офертите си за реализация.

Използвайки контекстуални връзки, процесът на интелигентно офериране определя вероятността от реализация и създава подходяща стратегия за офериране. Тази автоматизация е препоръчителен инструмент за PPC за нови рекламодатели или тези, които управляват множество кампании. В противен случай е добре да се доверите на опитна дигитална агенция, която да изгради Вашата PPC рекламна кампания.

Маркетинг със съдържание
Маркетингът на съдържанието е непряка форма на реклама, но все още е много ефективен начин за свързване с целева аудитория. Когато бизнесите създават и споделят интересни и полезни блог публикации, инфографики, видео и друго съдържание, хората ще имат по-голяма вероятност да се ангажират и да се доверят на марката, при условие че съдържанието се актуализира редовно, така че да остане актуално.

НЕ ПЕСТЕТЕ ОТ ДИГИТАЛЕН МАРКЕТИНГ, А ИНВЕСТИРАЙТЕ ПОВЕЧЕ ПРАВИЛНО!
Много компании намалиха своите маркетингови бюджети и усилия заради COVID-19, но това, което всъщност трябва да направят, е да ги удвоят и да се възползват от новите възможности, които се появяват.

Например, благодарение на извънредната ситуация и тенденцията описана по-горе, ключовите думи, които преди са били извън корпоративния бюджет за PPC, сега са достъпни.

Акцентът върху дигиталния маркетинг не е нещо, което трябва да се неглижира, след като извънредната ситуация приключи. Онлайн пазаруването ще продължи да увеличава своя дял и повечето компании ще открият, че уеб-базираните сделки дори са за предпочитане.

Техните магазини ще отворят отново, но заради COVID-19 те разшириха начина, по който правят бизнес и възприеха нови начини за продажба и взаимодействие с клиенти.

Въпреки че в момента дигиталният маркетинг може да се разглежда като кризисен план за действие, когато пандемията приключи, всички ще осъзнаят, че това е много повече от извънредна мярка.

Ако добре оптимизираният уебсайт, добре планираните маркетингови инструменти и подходящото управление на виртуалните комуникации могат да изведат една компания напред и нагоре след най-тежката криза в съвремието ни, какво въобще би спряло добрият дигитален маркетинг в нормални времена?