Не е тайна, че органичният обхват във Facebook е... как да го кажем по-деликатно... ОТВРАТИТЕЛЕН! Благодарение на непрекъснато променящия се алгоритъм през последните няколко години, става все по-трудно съдържанието на дадена страница да се появи в нюзфийда на потребителя. Facebook оптимизация

В резултат на това бизнесът и маркетинговите специалисти търсят и прилагат всякакви ходове и стратегии, които им хрумнат, за да стигнат постовете им до повече потребители. Това включва всичко - от добри практики, търсещи подобрено ангажиране до създаване на специфично таргетирани постове. Това включва и публикуване на съдържанието в точното време.

Чрез намирането на най-подходящо време за публикуване във Facebook можете почти незабавно да подобрите видимостта на Вашето съдържание и общите резултати на публикациите си в социалната мрежа.

Ако веднага щом публикувате, Вашият пост бъде харесван, коментиран и споделян многократно, това ще помогне публикацията Ви да се показва във фийда и на други потребители, вместо да изчезне в лавинообразно нарастващия поток от информация във Facebook. Това важи и за Instagram, който въведе подобен алгоритъм дори по-рано.

Но да улучите оптималното време кога да публикувате във Facebook може да бъде като игра. Трябва да се избере най-активната част от денонощието за Вашата таргет аудитория, да изберете най-доброто съдържание за публикуване в този момент и да имате предвид, че със сигурност ще има както попадения, така и пропуски.

Има ли едно дефинитивно определено най-добро време за публикуване във Facebook? Отговорът на този въпрос е: по-скоро не!

Популярните изследвания показват най-доброто средно време за публикуване във Facebook, на базата на огромни количества данни, идващи от обработката на много на брой различни акаунти. Ако разгледате достатъчно от тези проучвания обаче, ще забележите едно нещо: почти всяко едно от тях посочва различни пикови часове. Някои сочат за най-удачно да се публикува между 13 и 15 часа, а други между 15 и 17 часа например. Колебанието Ви по този въпрос само ще нараства, колкото повече проучвания и статистики четете.

Има очевидна причина за това: всяка аудитория е различна. Един ученик в гимназията, който се събужда в 6:30 часа, има много различен график от студент, който спи до обяд. Една домакиня и майка има различен график от този на работещата жена. Всеки един служител в компания има различен план за деня, в зависимост от позицията си. Едно е сигурно - всеки обича да проверява своя Facebook преди лягане... но това също се случва по различно време!

Единственият начин да откриете най-доброто време за публикуване във Facebook е да експериментирате с конкретната си аудитория. Ще разгледаме това в следващите редове.

Кои са най-добрите времена за публикуване във Facebook като цяло?

Докато пиковите часове за публикуване на всеки бизнес ще бъдат различни, общото най-добро време за публикуване може да се използва като ценна отправна точка, за да Ви помогне да намерите най-подходящите за Вас. Бяха направени много изследвания - предимно от мениджмънта на социални медии и аналитични сайтове като Hootsuite и различни дигитални агенции - за да помогнат за откриването на тези времена. Всяко изследване стига до различно заключение, така че си заслужава да вземете предвид всяко едно от тях.

Hootsuite, например, установи, че най-доброто време за публикуване във Facebook е между 12 и 15 часа в понеделник, сряда, четвъртък и петък, а в събота и неделя от 12 до 13 часа. Coschedule състави наръчник, събирайки информация от 20 различни проучвания за своето "най-добро време за публикуване". Те установиха, че в неделя, четвъртък, петък и събота ангажираността на потребителя е най-висока и че публикациите в 15 часа ще получат най-много кликвания, но публикациите в 13 часа ще ви осигурят най-много споделяния. Имайки това предвид, споделяйте публикации с линкове в 15 часа или по-късно за повече кликове, а постове, които изискват споделяне, коментиране или харесване, тоест ангажираност - в 13 часа. Друго проучване показва, че хората са по-щастливи в петък и затова е най-удачно тогава да се публикува забавно и оптимистично настройващо съдържание.

Как да установите най-доброто време за публикуване във Facebook за Вашата аудитория?

Въпреки, че имаме голям практически опит в управлението на акаунти в социалните мрежи, разучаването на всяка нова аудитория винаги отнема време (това се отнася и за рекламните кампании във Facebook). Особено голямо е предизвикателството, когато имате нова страница за стартиращ бизнес. Когато това е така, препоръчваме да погледнете средните най-добри времена за публикуване във Facebook, коментирани по-горе, и да започнете от тях. Споделяйте публикации във всички часови зони и времето, преди и след това (вместо идеалното време от 13 до 15 часа, публикувайте нещо в 17 и след това по-късно в 20 часа). Ако направите това последователно, след известно време ще можете да проследите кои постове, кога Ви носят най-много споделяния, харесвания и коментари. За да се увеличи видимостта на публикацията в нюзфийда към колкото се може повече потребители, е добре да се публикува само веднъж на ден.

В крайна сметка, с инструменти за анализ като Hootsuite или дори Insights на Facebook, можете бързо да разгледате пълните отчети за цялото си съдържание и да видите кои публикации са Ви донесли най-голяма ангажираност. След около месец би трябвало да сте наясно кои общи времена (и типове съдържание) са най-полезни за Вашия бизнес. За утвърдени вече страници можете да използвате и статистиката на Facebook, за да видите кога аудиторията Ви е най-активна онлайн.

Най-добрите времена за публикуване във Facebook, както и в Twitter и Instagram - зависят от конкретната Ви аудитория и от типа услуги и продукти, които предлагате. Докато изграждате страницата си, изпробвайте публикуването в различни периоди и вижте какво работи най-добре за вас. Използвайте инструментите и стратегиите, описани по-горе, за да намерите оптималните си най-добри времена за различните типове съдържание, които публикувате.

Ако сте притежател на бизнес страница във Facebook, свържете се с нас, за да обсъдим възможностите за подобряване на присъствието Ви в социалните мрежи. Ние сме на един клик разстояние!