Имате ли понякога усещането, че докато разглеждате определен онлайн магазин се чувствате като у дома си? Усещането за комфорт (от добре изграденото потребителско изживяване); усещането за удоволствие (от приятния интерфейс) и усещането, че някой се е постарал много, за да бъде удобно Вашето пазаруване...

Лесно е да се разграничи посредственият онлайн магазин от качествения: но какво прави успешните магазини за електронна търговия наистина добри?

В тази статия ние Ви показваме няколко от най-добри практики за електронна търговия, които ще улеснят клиентите Ви и ще подобрят Вашите продажби през следващите години.

Анатомия на успешния онлайн магазин

Красиви професионални снимки
Изображенията и текстът са това, от което е направен Интернет. Ние разчитаме почти изцяло на визуалните сетива, когато сърфираме из уеб страниците. Маркетинговите специалисти ще Ви кажат единодушно, че изображенията са най-мощният инструмент за ангажиране на публиката. Според онлайн маркетолога Джеф Булас, 67% от онлайн купувачите признават, че изображенията на даден продукт са по-важни от отзивите на клиентите или информацията за продукта. Ето защо е важно да изберете най-привлекателните и атрактивни изображения, които да привлекат вниманието на посетителите в сайта Ви.

Демонстрации на продукти
Въпреки че може да имате зашеметяващи снимки на продуктите, те може все пак да нямат достатъчно силно влияние върху решението за покупка. В опит да се откроят, някои магазини за електронна търговия надхвърлят класическите маркетингови изображения. Световно известният магазин за обувки Zappos беше един от първите, които използваха видео рецензии на своите стоки. През 2009 г. този подход им донесе 30% увеличение на продажбите. Интересното е, че тези видеоклипове бяха водени от реален персонал на Zappos, вместо от професионални актьори.

Силата на хлебните трохи (breadcrumbs)
Спомняте ли си приказката за Хензел и Гретел? В тази история децата не изгубиха пътя за вкъщи, защото пуснаха трохи от хляб, докато вървяха. В Интернет „хлебните трохи“ показват пътя от главната страница на уебсайта (като правило) до текущата страница. Защо тези breadcrumbs са важни? Те позволяват на потребителите да се върнат към целевата страница с едно щракване. Второ: използването им, доказано намалява степента на отпадане на потребителите. Трохичките улесняват също така връщането към основните категории продукти и преминаването лесно през големи каталози.

Breadcrumbs в онлайн магазин


Разширена лента за навигация
Навигационните ленти обикновено показват основните категории продукти. Някои магазини използват минималистичен подход - например търговците на дрехи често поставят секции „Мъже“, „Жени“ и „Деца“ в основното меню. Въпреки това големи и успешни магазини като Net-A-Porter предпочитат да включват по-широка гама от категории, включително „Дизайнери“, „Дрехи“, „Обувки“, „Чанти“, „Аксесоари“, „Бижута“, „Бельо“ и „Подаръци“.

Разнообразие от филтри
Филтрите помагат на посетителите на онлайн магазините да намерят стоки, които търсят за секунди. За да осигурите най-доброто пазаруване на клиентите си, оптимизирайте видовете стоки и услуги, които предлагате. Например, ако продавате дрехи и обувки, вероятно ще бъде ефективно да филтрирате по пол, марка, размер, цена, материал, цвят и повод.

Използване на историята с разгледаните продукти
Amazon и Netflix често се хвалят с това, че предлагат най-ефективните персонализирани преживявания. Днес компаниите се борят да произвеждат и доставят подходящо съдържание за своите клиенти. Идеята да предложим продукти, които са добре съвместими с току-що закупения артикул („Клиентите, които са закупили този артикул, се интересуват и от...“) не е нова. Amazon и Netflix обаче подобриха тази идея и започнаха да показват стоки, които доста по вероятно биха ангажирали клиента.

Например Amazon проследява историята Ви на сърфиране и предлага продукти от същата марка, които сте гледали. Освен това, те посрещат клиентите на техния сайт и с персонализирана селекция от стоки, базирана на предишни покупки или проявен интерес.

Netflix пък предлага друг пример за успешна персонализация. В сферата на streaming услугите е важно да коригирате съдържанието си за различни възрастови групи и интереси. Netflix решава този проблем, като иска от Вас да изберете филми и сериали, които харесвате, за да могат да предложат съдържание, което по-добре отговаря на Вашия вкус.

Използване на историята с разгледаните продукти


Активиране на отзивите на клиентите
Да го кажем направо: мненията на хората стимулират продажбите. Според проучвания, проведени от Brightlocal, 91% от потребителите на възраст 18-34 години се доверяват на онлайн отзивите, колкото на личните препоръки. Всъщност много ваканции започват с проверка на отзиви в TripAdvisor, а филмовите вечери започват с разглеждане на IMDb за добре оценени филми.

Чрез използването на отзиви от клиенти можете да изградите доверие и лоялност. Също така е добре да позволите отзивите да бъдат незабавно публикувани на уебсайта Ви без модериране. Това показва на клиентите Ви, че сте честни с купувачите си и не криете нищо. И не се страхувайте от отрицателни коментари, тъй като те изграждат Вашата репутация, като демонстрират, че бизнесът ви е прозрачен.

Безплатна доставка
Онлайн пазаруването очевидно е удобно и спестява време, но в крайна сметка цената остава водещ фактор, а доставката е основна грижа.
UPS Pulse разкрива, че през 2019 година клиентите са все по-взискателни по отношение на опциите за доставка. Проучването показа, че 75% от анкетираните клиенти очакват доставката да бъде безплатна дори при поръчки под 50 долара. Освен това, маркетолозите признават, че огромен процент от хората изоставят количките за пазаруване заради тарифите за доставка, които се показват само на последния етап от процеса на поръчка.

За да повишите удовлетворението сред клиентите си, можете да включите доставката в цената на Вашите продукти. Въпреки, че крайната цена ще се покачи, потребителите се чувстват по-добре когато не виждат допълнителните разходи за доставка.

Програми за лоялност
Лоялността на клиентите показва готовността на клиента да се довери на марката многократно. Лоялността е резултат от положителни клиентски преживявания и стойността, която клиентът получава от всяка покупка. Новите клиенти не стават автоматично завръщащи се клиенти, поради което трябва да прилагате програма за лоялност.

Програмите за лоялност в електронната търговия увеличават параметъра customer lifetime value, намаляват разходите за привличане и изграждат истински актив за растеж под формата на периодични приходи.

Например, можете да приложите програма, базирана на точки. Много онлайн магазини предлагат точки за всеки похарчен лев при поръчки. След това тези точки могат да бъдат осребрени за отстъпки при бъдещи покупки. Просто поддържайте системата си проста, така че клиентите да могат лесно да определят стойността на точките си.

Сътрудничество с инфлуенсъри
Инфлуенсър маркетингът е чудесна стратегия, която можете да използвате, за да получите повече трафик и продажби за Вашия бизнес в електронната търговия. Оказва се, че хората се доверяват не само на приятели, но и на обикновени хора (не знаменитости), които правят отзиви, тъй като са изградили доверие. Инфлуенсър е всеки, който има голяма онлайн аудитория, която го следва. Аудиторията на инфлуенсърите ги обича и им се доверява. Така че, когато инфлуенсърът направи препоръка за продукт, доста вероятно е неговата аудитория да го послуша и също да си купи този продукт. Инфлуенсърите във вашата ниша могат да бъдат златна мина за реферален трафик и продажби. Ключът е да намерите инфлуенсърите, чиито последователи са възможно най-близо до Вашия таргет.

Инфлуенсъри


Обобщение
Електронната търговия е предизвикателство. Единственият начин да постигнете успех и да запазите клиентите си е да бъдете в крак с най-новите тенденции в маркетинга и технологиите. Но без значение каква бизнес стратегия сте избрали, не забравяйте да сте близо до клиентите си и да персонализирате пазаруването им. Ако искате да създадете свой онлайн магазин и да подобрите продажбите си, свържете се с нас и ние ще Ви помогнем да реализирате идеята си.