Дори да НЕ сте опитен онлайн потребител или компютърен специалист, повече от вероятно е да сте чували за WordPress. Това е най-популярната система за управление на съдържанието – уеб-базирано приложение за създаване и управление на сайтове, блогове, форуми, wiki-страници и т.н. Тази платформа предлага хиляди готови теми, които потребителите могат да персонализират, както и възможността да нагодят уебсайта за целите на своя бизнес, добавяйки различни плъгини. Удобното и лесно (в началото) използване на системата е причината 30% от сайтовете в световен мащаб да са създадени чрез WordPress.
6 причини да НЕ харесваме WordPress
Звучи привлекателно, евтино и бързо, но това е така само докато не опознаете по-добре системата, нейните капани и затворения кръг, в който може да се озовете впоследствие.
Почти ежедневно ни се налага да разубеждаваме наши потенциални клиенти, които са чували, че "всички познати ползват WordPress" и искат същото, защото е "най-лесно".
Само след 2-минутен разговор, обаче става ясно, че за бъдещия проект има далеч по-подходящи алтернативи и ако отсрещната страна не е прекалено упорита и твърдо решена, започва да има леки съмнения относно "вездесъщия WordPress".

Някои от причините да НЕ харесваме WordPress и никога да не го крием от нашите клиенти, описваме в следващите редове:

Системата е създадена за блогове (и продължава да ѝ личи)
WordPress възниква през 2003 година, като продължение на друг проект – b2/cafelog, който използва база данни за управление съдържанието на блогове. WordPress поддържа над 75 милиона блога в собствената си хостинг услуга, отделно има милиони сайтове, ползващи платформата на собствен хостинг.

Ключовата дума тук е "блог". WordPress е създаден с тази цел, но с течение на времето се превърна в, едва ли не, инструмент за всичко. В най-чистия си вид, след инсталация и с default тема, Вие получавате блог с много възможности за надграждане, но и с много работа, която трябва да се свърши по модифицирането му, за да се превърне в нещо, което поне се доближава до Вашата идея за сайт.

Ако искате да си направите блог или любителски сайт за Вашето хоби - WordPress е Вашият правилен избор. В случай обаче, че Ви е нужен бизнес сайт, предназначен да превръща посетителите в клиенти или да осигуряват сигурност при изпълнение на трансакции или имате нужда от сигурен, бърз и атрактивен презентационен сайт - помислете добре за алтернативи.

Използването на плъгини (повечето платени) е задължително
Плъгините са допълнения към системата, чрез които се добавят нови функционалности, без изцяло да се променя кода, който вече е част от всяка тема и темплейт. Съществуват повече от 50 000 официални WordPress плъгини, както и десетки хиляди неофициални. Плъгините имат различни функции, като например да следят трафика на сайта Ви, помагат му да зарежда по-бързо, оптимизират търсенето по ключови думи и други.

Но защо са толкова много? Защото основният софтуер на WordPress не е създаден да прави всички тези неща. Всеки плъгин, дори и този, който прави сайтът Ви по-бърз, по-сигурен или просто да изглежда по-добре, го превръща в по-тромав, а системата в по-нестабилна и податлива на недоброжелателни атаки. Най-лошото обаче е, че тъй като плъгините, които ще използвате са създадени от външни и различни разработчици, някои от тях не работят добре един с друг или пък с конкретна версия на WordPress.

Сайтът Ви на WordPress е лесна мишена за хакери (и за деветокласници с малко по-висока компютърна грамотност)
Масовото използване на WordPress предполага наличието на "добри" и "лоши", които са се усъвършенствали в намирането на бъгове в основния код или в многото плъгини. Дори съществуват "умни" плъгини, заредени с вируси, които вече са програмирани в основата. Хакерите знаят, че ако има пролука в някой плъгин, могат да я използват за всякаква престъпна дейност.

За нещастие много компании са ставали жертви на подобни атаки. През 2010 година например, хиляди компании, използващи WordPress, станаха мишена на фармацевтичен хак. Този вид атака не е видим веднага, защото подмолно зарежда страници, които промотират лекарства, като Виагра например, под директорията на главната страница. Тези страници не са видими за потребителя, вместо това те съществуват, за да помагат на хакерите да "вдигнат" даден сайт в класирането на търсачките и да насочат трафика от реклама.

Тези атаки използват множество входове, много са трудни за премахване и се случиха отново и отново през 2015 и 2016 година. Дори през 2017 година подобна атака, идваща от компрометирани плъгини създаде пренасочване, което отвеждаше потребителите до сайтове, съдържащи вируси или порнографско съдържание. В отговор на това, търсачката Google включи хакнатите сайтове на компаниите в черния си списък, като сайтове с вредно съдържание.

Трудната мултиезичност
Един от най-големите плюсове на WordPress е и негов минус. Това са доброволците, които изпълняват определени задачи по поддръжката на системата и развитието ѝ. С лошото качество на преводите си от английски на други чужди езици, потребителите превръщат често лесната за използване система в голяма безмислица. При някои от версиите на WordPress, особено най-новите, преводите са непълни. При обновяване на системата, сайтът Ви може да се окаже едновременно на английски и на езика, който сте използвали преди, тъй като някои нови елементи от платформата все още не са преведени и трябва да се чака следващ ъпдейт или сами да превеждате на ръка.

Другият неприятен момент е, че за да създадете сайт на няколко езика имате два основни варианта: или да използвате плъгин (естествено) или да създадете още няколко инсталации на платформата за всеки отделен език и след това да ги свържете. Плъгините за мултиезичност много често имат проблеми, особено при ъпдейт към нова версия на WordPress. Няколкото инсталации пък се поддържат трудно и реално ще имате отделни входове към административния панел за всеки език.

Поддръжката (когато и АКО я има въобще)
Въпреки, че общността на потребителите на WordPress е огромна, доста активна и лесно ще намерите отговори на повечето от въпросите си, има случаи, в които ще трябва да се справите сами. Официалната поддръжка на WordPress се осъществява от доброволци, разработчици на теми и плъгини, WP асистенти или хора от целия свят. Когато закупите тема или плъгин, ще получите някакво ниво на поддръжка от компанията, която Ви ги е продала, но все пак е възможно да имате въпроси и проблеми впоследствие.
Остава опцията да си платите за допълнителна поддръжка и все пак да се намери решение на Вашия проблем, но също така често се случва и съответния плъгин, който сте закупили и използвате от години, в даден момент вече да е със спряна поддръжка, което предразполага към нови разходи.

Проблеми с оптимизацията (ах, това SEO...)
Съществуват много и различни SEO плъгини за WordPress и ако изберете и използвате правилните, може да постигнете определено ниво на оптимизация. Но така или иначе никога няма да имате (Вие или агенцията, на която сте доверили този процес) възможността за фина настройка, която предоставя персонализирания сайт. Поради това пълна оптимизация няма как да бъде осъществена.

WordPress е мощен софтуер, който позволява на хора с минимални познания за уеб дизайн, да създадат сайт относително бързо, а и за лична употреба платформата си остава ненадмината. Но ако я използвате за целите на Вашия бизнес, не е лошо да се запитате, дали е добра идея да използвате система, която лесно бива атакувана, зарежда бавно и изисква непрекъсната техническа поддръжка.

Освен ако бюджетът Ви не е изключително малък, най-добре е да се ориентирате към сайт, създаден специално за Вашия бизнес. Най-често потребителите първо разбират за Вашия продукт или услуга чрез сайта Ви, затова е от изключителна важност той да е създаден и управляван правилно от самото начало. А за това може да се доверите изцяло на нас.