Светът на социалните медии е изключително динамично и дори объркващо място. От постоянните промени на алгоритъма до появяването на нови канали за реклама - всичко се развива много бързо и да спазвате това темпо само по себе си е предизвикателство. Ако се чудите защо рекламната Ви стратегия в социалните мрежи не работи или не получавате ангажираността, на която сте се надявали, то се налага да помислите доста по-задълбочено, как да създадете първокласна рекламна кампания.

В тази статия ще разгледаме седем от най-често допусканите грешки, поради които присъствието Ви в социалните мрежи не Ви носи желаните резултати и ще Ви дадем ценни съвети как да решите тези проблеми.
7 причини, защо присъствието в социалните мрежи не Ви носи очакваните резултати
1. Липсва Ви постоянство
Подобно на диета или тренировъчна програма, стратегията Ви няма да работи, ако не сте последователни. Публикуване на ново съдържание веднъж месечно или по всяко време на денонощието няма да има резултат. Поставете се на мястото на клиентите си. Ако имате една публикация на страницата си във Facebook от преди четири месеца, хората ще си помислят, че бизнесът Ви е фалирал и вече не съществувате. Колкото по-редовно публикувате качествено съдържание, толкова по-вероятно е вашите последователи да го видят и да се ангажират.
Препоръчваме да се публикува поне 3 - 5 дни в седмицата, в подходящи часови интервали. Това звучи като много работа, но редовното планиране на месечен календар със съдържанието и график на постове може да рационализира процеса.

2. Непрекъснато се опитвате да “продавате” на аудиторията си
Ако отидете на първа среща с някого и той веднага Ви каже: „Хайде да се оженим, ето ти пръстен“, ще Ви отблъсне, нали? Не бихте се оженили за някой, когото не познавате.
По същата причина клиентът няма да купи продукт или да използва услуга, без да се запознае с бизнеса Ви. Не разчитайте само на спонсорирани постове, а споделяйте и друг вид съдържание - разкажете историята на Вашия бранд, намерете новини от Вашата индустрия или представете препоръки и отзиви от доволни клиенти.

3. Не познавате аудиторията си
Ако Ви е трудно да определите кои хора биха се заинтересували от Вашите продукти или услуги, може да се запознаете с анализа на аудиторията Ви, който предлага социалната мрежа, която сте избрали. Днес повечето канали предлагат анализ на демографските данни, който ще Ви помогне да определите групата на Вашите последователи - дали повече жени или мъже се ангажират с Вашето съдържание, на каква възраст, от цялата страна ли са или предимно от областта, както и ред други показатели, които ще Ви помогнат да се ориентирате.

Ако сте лекарски кабинет, най-вероятно не искате да използвате жаргон или да споделяте компрометиращи или нелицеприятни снимки на пациенти и персонал. Ако управлявате ресторант, не използвайте скучни описания на храната си, не споделяйте снимки на празен ресторант. Споделяйте съдържание, което е интересно и подходящо за Вашата аудитория, за да ги ангажирате.

4. Не комуникирате с последователите си
Много пъти сме виждали добре поддържани профили и страници в социални мрежи на брандове с добро съдържание, но допускащи една основна грешка - коментарите и публикациите от последователи на страницата се игнорират. Добри или лоши, тези коментари се нуждаят от отговор. Отделянето на време за отговор означава, че се грижите за клиентите и техните нужди. Обикновено „Благодарим Ви!“ или „Съжаляваме за опита ви, ще се постараем да Ви компенсираме!“ може да свърши чудеса за бизнеса Ви и да Ви осигури дълготрайни взаимоотношения с клиентите.
Тази ангажираност от Ваша страна показва на други хора, които посещават Вашата страница или профил в социалните мрежи, че слушате клиентите си и приемате техните препоръки и отзиви сериозно.

5. Присъствате във всяка съществуваща социална мрежа
Използването на всеки канал не е добра стратегия. Само защото искате да достигнете до всички потребители в предпочитаната от тях социална мрежа, не означава, че трябва. Например, ако сте модерен бутик за дамски дрехи, може да насочите по-голямата част от времето и бюджета си в Instagram, тъй като момичетата и младите жени, които биха се заинтересували от Вашите продукти, използват този канал най-много.
Ние знаем, че времето и средствата Ви са ограничени и затова най-добрият начин да извлечете максимума от тях е да присъствате най-активно в предпочитаните от Вашата аудитория мрежи.

6. Не рекламирате офлайн профила или страницата си в социалните мрежи
Страницата във Facebook не е вълшебен дух, който изпълнява желания. Само защото сте я създали и я поддържате, не означава, че последователите сами ще дойдат. Трябва да накарате потенциалните си клиенти да намерят Вашия бизнес онлайн. Колкото и да ни се иска Facebook да се върне към старите си начини за безплатен маркетинг, тези дни отдавна са отминали. Трябва да платите, за да сте "в играта" или да подходите творчески и интересно, за да повишите максимално органичния обхват.

Добавете икони, които водят към страниците и профилите Ви в социалните медии на сайта си и създайте стимули за хората да ви следват. Поставянето на връзки към социалните медии в бюлетини, флаери, визитки или на брошури в чакалнята, офиса или магазина дава възможност на хората да разберат къде присъствате и сте активни и как да достигнат до Вас.

7. Нямате стратегия
Да присъствате в социалните мрежи, защото ТРЯБВА, вече не е достатъчно. Следването на предишните шест съвета може да бъде трудно, да Ви коства много време, усилия и средства. Осъзнаваме, че сте заети и имате бизнес, който да ръководите.
Въпреки това, с няколко инструмента за управление на страница в социалната мрежа, календар за планиране на съдържанието и малко по-задълбочено проучване на конкуренцията и аудиторията, за няколко часа на седмица можете да насочите стратегията си в правилната посока.

Разбира се, ако си казвате "Номер 7 съм аз!", нашият екип има богат опит в изработването на успешни стратегии за цялостно присъствие и реклама в социалните мрежи. Доверете ни се, нека Ви покажем как можем да увеличим максимално резултатите Ви.