Преди няколко седмици от Facebook започнаха публично да въвеждат част от мащабните промени по news фийдовете и вероятно голяма част от вас вече са забелязали един нов канал в социалната мрежа, който се нарича Explore Feed. Изработка на сайт

С няколко думи идеята на Facebook e да раздели сегашния ви фийд на две. В сегашния му вариант да останат само публикациите, които споделят приятелите ви + платени публикации от бизнес страници, в чиито таргет попадате. Докато в Explore Feed ще останат органичните публикации на страниците, които следвате + такива от други популярни страници.

Естествено това означава допълнителен голям спад на чисто органичния рийч на публикациите в бизнес страниците ви и още по-голямо засилване на значението на подсилените (платените) публикации, както и тяхното правилно таргетиране. А за Facebook означава още повече приходи...

Все още няма яснота кога тази промяна ще влезе в сила за целия свят, но вероятно е въпрос на съвсем кратко време. Към момента Facebook тества промяната официално в 6 държави - Словакия, Шри Ланка, Сърбия, Боливия, Гватемала и Камбоджа.

Първите данни от притежателите на бизнес страници в тези държави е за драстично свиване от около 60% на органичния трафик. CrowdTangle публикува графика с активността на едни от най-големите Facebook страници в Словакия малко преди и след промяната, която изглежда красноречива:

Активност на Фейсбук страници в Словакия

Най-големите страници в страната имат близо 3 пъти по-малко интеракции при теста на новия фийд. Така изглежда положението и в останалите 5 държави.

Всъщност органичният рийч във Facebook от години върви надолу към все по-ниски нива, така че това не е някаква революционна новина. Достигането до хората, които са харесали страницата Ви и през последните години рядко достига над 10% от общия им брой. Настоящата промяна обаче понижава трафика до най-ниската си точка и то доста радикално.

Какво следва?
Ако (когато) промяната стане факт глобално, Facebook страниците трябва сериозно да преосмислят стратегията си за присъствие в социалната мрежа. Все по-важно става качеството, за сметка на количеството публикации, както и избора кога и какво да се подсилва, с какъв бюджет, как да се подбере таргет аудиторията. Задължително става също така и таргетирането на самата органична фенска база (дори и в момента може да избирате какви хора от харесалите страницата ви да таргетирате с обикновена публикация - отново по пол, възраст, локация и интереси). Разбира се, както винаги сме препоръчвали, все по-важна става и самата диверсификация на рекламния ви бюджет онлайн към няколко различни канала.

Разумна следваща стъпка, ако сте притежател на бизнес страница във Facebook, също така е да се свържете с нас и да поговорим относно подобряването на присъствието ви в социалната мрежа или възможностите за ефективна реклама чрез Google Adwords.
Ние сме на един клик разстояние!