Алгоритъмът за търсене на Google се променя непрекъснато. От 2000 година насам има стотици актуализации, които определят дали сайтът Ви се покачва или пада в класирането на резултатите от търсенето. За маркетинг и SEO специалистите това означава, че винаги има нов Google алгоритъм на хоризонта.
SEO акценти
Тези често срещани промени в алгоритъма водят до много спекулации за начина, по който фирмите трябва да променят своята SEO стратегия, за да останат на върха на класацията. Никога не се знае как точно ще се промени алгоритъмът и как това ще се отрази на резултатите, но в тази публикация ще разгледаме пет области, на които трябва да обърнете внимание и да адаптирате сайта си за последните промени.

Mobile-first индексиране
Поради факта, че над 60% от търсенията вече се извършват от мобилни устройства, адаптирането на сайта Ви за тях става все по-важно, тъй като Google пренасочи вниманието си от mobile-friendly към mobile-first индексиране.
Най-голямата търсачка в света отдавна раздели индекса си за търсене на две - един за мобилни устройства и един за настолни компютри, и обяви още през ноември 2016 година, че този за мобилни устройства в определен момент ще има приоритет.
Точно това се случва в момента. През 2018 година Google ще слее двата индекса за търсене в едно, като ще даде приоритет на мобилните устройства.

Какво трябва да направите?
Проверете колко добре е адаптиран сайтът Ви за разглеждане на мобилни устройства с Google Mobile-Friendly Test. Уверете се, че мобилната версия (мобилният вариант) работи също толкова (ако не и по-добре) от десктоп версията на Вашия сайт. Това означава, че всички елементи на сайта Ви трябва да функционират и на мобилни устройства.

Featured snippets Термини от дигиталния маркетинг
Featured snippets се показват над редовните резултати в търсачката (означени като позиция #0). Така че, ако можете да се класирате там, това може да осигури сериозно увеличение на броя кликове и съответно повече трафик към сайта Ви. Featured snippets са различни видове - от списъци и ревюта до дати на събития.

Google ще продължи да разширява Featured Snippets през 2018 година, като дава все по-голямо значение на структурираните данни. Структурираните данни са редове, които можете да добавите към HTML кода на сайта си, което може да осигури Featured Snippets за определени търсения (известни също като rich search results).

Гласово търсене
Потреблението на гласовото търсене расте непрекъснато благодарение на AI асистенти като Cortana, Alexa и Google Assistant. През последните 10 години гласовите търсения в Google са нараснали с 3500%, а 40% от възрастните вече използват гласово търсене поне веднъж на ден.

Тъй като можем да очакваме тази възходяща тенденция да продължи, това поставя още по-силен фокус върху оптимизацията на сайтовете за мобилни устройства. Но гласовото търсене също така има потенциала да промени структурата на ключовите думи за търсене. Може да се предвиди, че повече "естествени" ключови думи ще се използват чрез гласовото търсене, тъй като хората са склонни да задават по-конкретни и добре оформени въпроси.

Термини от дигиталния маркетингЗаслужава да се отбележи, че гласовото търсене ще работи ръка за ръка с Featured Snippets, тъй като AI като Google Assistant ще чете Featured Snippets на глас като отговор на заявката за търсене.

Гласовото търсене ще използва по-дълги фрази - при оптимизирането на гласовото търсене трябва да се използват повече long-tail фрази. Стратегията Ви за ключови думи трябва да е съобразена с това. Тъй като те са по-конкретни, фразите с "дълга опашка" обикновено имат по-малък обем на търсене, но това води и до по-малко конкуренция и по-висок процент на реализация, т.е. хората, търсещи тези ключови думи, знаят точно какво искат.

Помислете върху представянето на фразите си за гласово търсене като въпроси, например: "Как да подобря SEO резултатите си?". Ако комбинирате това с отговорите от Featured snippets, ще постигнете значителен скок в SERP на Google.

Linkless споменавания
През 2017 година Google обяви (а доста по-рано се знаеше неофициално), че при класирането в SERP ще се вземат предвид и споменаванията, към които няма добавен линк. Тези така наречени linkless mentions (т.е. положителни отзиви, препоръки и други linkless споменавания на Вашия бранд) ще бъдат фактор при SEO оптимизацията. Опитайте се да получите, колкото се може повече позитивни ревюта за Вашия бизнес, продукти и услуги. Независимо дали споменаванията идват от Вашия блог, форуми или други външни сайтове, Google ще се отнася към тези препоръки благоприятно, дори ако те не са свързани с хиперлинкове. Не пренебрегвайте и ролята на реалните линкове, тъй като те придават на тези споменавания съдържание.

Фокус върху сигурността
Google призна преди известно време, че предпочитат HTTPS сайтовете по отношение на сигурността и по този начин ги класират малко по-високо. Наскоро стана ясно, че през 2018 година ще започнат дори да санкционират сайтовете, които не успеят да добавят SSL сертификат.

Какво трябва да се направи?
Като активирате SSL сертификат за Вашия сайт, така гарантирате, че всяка информация, която отива към и от Вашия сървър (споделен хостинг), е криптирана. Това е, което отличава "https" от "http" и е повече от задължително, ако сайтът Ви използва неща като геолокация, онлайн плащания или известия, изискващи поверително прехвърляне на информация. Придобиването на SSL сертификат не е трудно - всичко, което трябва да направите, е да закупите SSL сертификат, а много хостинг компании вече предоставят и безплатни такива, които в общия случай вършат работа и са достатъчни.

Не забравяйте, че спецификите на алгоритъма на Google винаги ще бъдат тайна, а промените непрекъснати... Затова пък нашият екип е винаги насреща, за да Ви помогне да окупирате първите места в Google