Всеки, който се е занимавал с реклама в Google чрез платформата AdWords знае, че тя е една огромна вселена, която може да се превърне, както в най-силното маркетингово оръжие за Вашия бизнес, така и в тежко бюджетно перо, ако кампаниите Ви не са оптимизирани достатъчно добре. Опитът ни с десетки клиентски кампании, които са били създадени или поддържани от непрофесионалисти, доказва, че те винаги са водили до по-скоро негативни резултати и обратно: добре изградените и оптимизирани кампании водят до многократна възвръщаемост на инвестицията и сигурна печалба. Google Adwords грешки

В тази публикация ще се опитаме да обърнем внимание на най-често допусканите грешки при изграждането и поддържането на рекламна кампания в Google AdWords.

1. Използване на ключови думи с широко съвпадение
Не казваме, че това винаги е погрешно. Напротив, в определени бизнес модели, особено такива, нуждаещи се повече от масовост, а не толкова от качество, използването на broad match таргетиране е даже задължително. В голяма част от случаите, с които сме се сблъсквали обаче, това е по-скоро погрешно използване, което води до увеличени разходи, слабо реализиране поради по-ниска релевантност и не добре таргетиран трафик.

Пример: Вие сте професионален фотограф в Пловдив и имате добавени ключови фрази с широко съвпадение "фотограф пловдив" и "фотография пловдив". В този случай, освен на тези търсения, много вероятно е рекламите Ви да се показват и на търсене от типа "курс по фотография", "как да стана фотограф", "безплатни уроци по фотография" и т.н.

Сами разбирате, че (особено) ако имате ограничен бюджет, такива търсения биха го изяли по-бързо, а ефектът от рекламата ще е по-скоро нулев. Много е важно да се подберат правилно ключовите думи, които евентуално да се оставят на широко съвпадение и кои да бъдат със съвпадение по фраза или точно съвпадение.

2. Рекламите не сочат към целевите страници
Изключително често срещана грешка при кампании, направени набързо и от хора, които нямат опит в тази сфера. Много бизнеси рекламират в Google единствено началната страница на сайта си. Може би ще си кажете - "Няма проблем, нали в крайна сметка потребителите, които имат интерес, така или иначе ще посетят сайта ни". Всъщност проблем ИМА и Google са го нарекли Quality score. В този качествен рейтинг влизат няколко параметри, сред които и Landing page experience, а именно колко релевантно е съдържанието на целевата страница за конкретното търсене, добре структурирана и полезна ли е за потребителите с подобни търсения и т.н.

Пример: Вие сте автосервиз с широк спектър от услуги и имате сайт, в който те са описани на отделни страници. В повечето случаи е добра идея, търсенето "смяна на накладки" да води към страницата описваща услугата, отколкото към началната страница на сайта, в която са описани всички услуги и марки автомобили, които ремонтирате.

3. Оставяне на мобилните приложения в разположения за дисплейната мрежа
Ако не сте ги спрели до момента, имайте едно наум, че голяма част от кликовете за кампанията Ви в дисплейната мрежа идват от деца, който играят някаква игра на мобилния си телефон и в повечето случаи посещават Ваша реклама дори без да искат. И това се случва непрекъснато.
Как да ги деактивирате? Потърсете Campaign placement exclusions в настройките на кампанията. Там може да видите и други "неподходящи" разположения за Вашите реклами.

4. Неизползването на Ad Schedule
На мнение сме, че Ad Schedule е много полезна функция за голяма част от рекламиращите в Google, особено ако сте конвенционален бизнес. Разбира се, всичко зависи от сферата Ви на дейност, продукта или услугата, но... смятате ли, че е добре рекламите Ви да вървят през уикенда или през нощта? Със сигурност може да има много отговори с "ДА", но знаем, че има и такива, които категорично биха казали "НЕ".
А можете също така и просто да намалите бидовете си за определени дни или часове от денонощието. Въпрос на доста тестове и проследяване, но гарантираме: заслужава си!

5. "Досадната" секция Opportunities
Всъщност секцията за добри нови възможности в AdWords e доста полезна. Разбира се, не винаги всичко в нея е наистина важно или приложимо за Вашите рекламни кампании, но пък нищо не Ви коства да я преглеждате от време на време, защото понякога има наистина добри идеи, които дори опитни професионалисти в сферата може да пропуснат.

6. Неизползване на негативни думи
Особено, ако не сте обърнали голямо внимание на точка 1 в тази публикация и използвате много на брой думи с широко съвпадение. Препоръчваме Ви често преглеждане на доклада за термините на търсене и периодично маркиране на негативни думи, при които рекламите Ви да не се показват. Определено ще спестите пари и ще ограничите неконвертируемия трафик към сайта си.

7. Неизползване на разширения
Разширенията са подценявани от някои, но всъщност са много важен инструмент, ако са настроени добре. Ако имате разнообразен спектър от услуги - Sitelink Extensions са задължителни за Вас. В случай, че сте локален бизнес, тогава без съмнение трябва да пробвате Location Extensions.
Callout Extensions, Review Extensions, Call Extensions също са доста интересни и в конкретни сфери и реклами биха довели до доста по-висок CTR и увеличаване на конверсиите.

8. Неглижиране на A/B тестовете
A/B тестовете са от огромно значение за успеха не само при рекламата в Google, а и във всички аспекти на дигиталния маркетинг. Винаги създавайте по няколко различни версии на рекламите си за определени търсения и целеви страници. Представянето на всяка една от тях ще Ви даде ценна информация не само за AdWords, а и за цялостното промотиране на бизнеса Ви и как потребителите възприемат различните послания, идващи от Вас.


Това са само малка част от често допусканите грешки, които Ви съветваме да избягвате при създаване и поддръжка на кампании в AdWords.
Разбира се, по-добрият вариант е да се доверите на специалисти в тази област: ние ще Ви спестим средства, усилия и време. Свържете се с нас сега и нека заедно окупираме първите позиции в Google за Вас.
Ние сме на един клик разстояние!