Едва ли е тайна за някого, че Instagram е безценен инструмент за промотирането на всеки малък бизнес в различни сфери на дейност, но да изпъкнеш със съдържание пред останалите е сериозно предизвикателство.
Instagram маркетинг
Перфектно изрязаните снимки, обработени с най-различни филтри и ефекти може да изглеждат страхотно, докато не видиш още стотици подобни снимки, разбира се.

Instagram има над 800 милиона регистрирани потребители, от които 500 милиона използват активно социалната мрежа ежедневно, споделяйки повече от 100 милиона изображения всеки ден. Със сигурност това предоставя огромни бизнес възможности, от които компаниите могат да се възползват. Без значение каква е Вашата таргет аудитория като пол, възраст и професия, определено може само да спечелите доста залагайки на Instagram маркетинга.

Бърз поглед в Statista.com ни показва следните данни за рекламата в социалните мрежи в България:

- Приходите в сегмента „Реклами в социалните мрежи“ ще възлизат на $19 милиона щатски долара през 2018 година;

- Приходите се очаква да достигнат годишен ръст от 4,9% достигнащ до $23 милиона щатски долара през 2022 година;

- Средният приход от Интернет потребител към момента се равнява на $4,60 щатски долара;

- Приходите в сегмента „Реклами в социалните мрежи“ към момента съответстват на 0.03% от брутния вътрешен продукт (БВП) на България. Instagram маркетинг

Разбира се, най-разпространената реклама в социалните мрежи е рекламата във Facebook, но Instagram става все по-популярен с всеки изминал ден. По-редовните потребители (а и тези, които имат профил от по-отдавна) със сигурност са забелязали промените в социалната мрежа.

Какво представлява рекламата в Instagram?
Рекламата в Instagram е плащане за спонсорирано съдържание с цел достигане на по-голяма и по-таргетирана аудитория. Instagram бива най-често използван за увеличаване на разпознаваемостта на бранд, трафик към уеб сайт, генериране на нови потенциални клиенти и ремаркетинг в посока взимане на крайно решение – сключване на сделка или покупка.

Платформата залага на визуалното представяне на съдържание – видео и снимков материал, като по този начин отпада възможността за текстови реклами. Могат да се използват снимка, група от снимки или видео придружени с текст. Официални данни от Instagram показват, че 60% от потребителите са открили нови продукти в платформата, а 75% от тях поемат инициатива след като биват вдъхновени от публикация. Също както и рекламите във Facebook, добре ръководеният маркетинг в Instagram ще повиши разпознаваемостта на Вашия бранд и неговата популярност.

Колко струва рекламата в Instagram?
На този въпрос няма точен отговор понеже разходите варират спрямо редица фактори и както може би подозирате, всички тези фактори не са ни разкрити от платформата. Моделът е базиран на CPC (cost-per-click) и CPM (cost per impressions), като цената се определя от система на Instagram наречена Ad Auction.

Доста рекламодатели откриват, че качествените Instagram реклами са по-ангажиращи и водят до добри крайни резултати, въпреки че крайната цена за лийд може да се окаже по-висока, сравнение с Facebook. Това, че социалната мрежа все още не е претрупана с реклами в България, обаче я прави доста добър канал, който си струва да се тества за Вашия бизнес още сега.

Текст и инфографика: Николай Кръстев